sobota, 11 maja 2013

Tarta brzoskwiniowa


Dzisiaj niestety za oknem deszcz, a po wczorajszym cieple nie ma ani śladu. Na szczęście jedząc kawałek tarty którą przygotowałam wczoraj, od razu robi się jakoś pogodniej. Jest idealna na słoneczne popołudnia, ale nie tylko :) Bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu. Polecam :)






Tarta brzoskwiniowa:

Ciasto kruche:
Ilość składników wystarcza na blache o średnicy 24 cm
150 g mąki
50 g zmielonych migdałów (ew. można użyć mąki)
100 g masła
1 duże jajko
3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
1 opakowanie dużego budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki
0,5 l mleka
pół kostki masła

Wierzch:
niecała puszka brzoskwiń
dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej
250 ml syropu z puszki
450 ml wody

Opis przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą lub torebkę foliową i wkładamy za zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę.( Ja zazwyczaj dzielę ciasto na 4 części i wylepiam na 4 razy, bo tak jest prościej). Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. nagrzewamy piekarnik i pieczemy 8 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy do zarumienienia się, około 10 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy.

Do proszku budyniowego dodajemy cukier, łyżkę mąki i gotujemy jak normalny budyń. Następnie studzimy.Ostudzony budyń ( to ważne, bo inaczej masa może się zważyć) miksujemy z masłem, wykładamy go na upieczony spód, a na to pokrojone brzoskwinie, chłodzimy w lodówce do czasu polania galaretką

Galaretkę robimy ze zmniejszoną ilością wody, a później dolewamy syropu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na tartę i schładzamy w lodówce.

Smacznego!








2 komentarze:

  1. dziękuje za odwiedziny, tarta wygląda pysznie!
    życzę powodzenia w prowadzeniu bloga!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedługo zbliża się Dzień Matki. Może się skuszę na zrobienie! : )

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń