poniedziałek, 20 maja 2013

Szaszłyki z kurczakiem

Sezon na grillowanie w pełni! Mi też udzielił się ten szał grillowania. Już przerobiłam kiełbaski, kaszanki, karkówki, więc poszłam o krok dalej i przygotowałam przepyszne szaszłyki z kurczakiem. Nie trzeba sztywno trzymać się składników i można trochę poeksperymentować, jednak przy użyciu kurczaka polecam połączyć go z boczkiem. 
Podajemy z sosem tzatzyki (polecam!) lub po prostu same.




Szaszłyki z kurczakiem (7-8 sporych szaszłyków):
filet z piersi kurczaka
bakłażan
cukinia
3-4 małe cebule
30 dag boczku
8 pieczarek
1 papryka

marynata do kurczaka:
2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
ząbek czosnku 
zioła prowansalskie
sól
pieprz 

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w większą kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty. Cebulę, bakłażana, cukinię, boczek kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, pieczarki na pół. Nadziewamy wszystkie składniki na przemian na patyczki do szaszłyków. Grillujemy z obu stron.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz