środa, 31 lipca 2013

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami


Mój M jest fanem pewnego makaronu w jednej z warszawskich restauracji. Ilekroć tam jesteśmy zawsze go zamawia. Za jego namową spróbowałam zrobić podobny w domowych warunkach i wyszedł naprawdę smaczny. Suszone pomidory przełamują smak. Dodatkowo z podanych składników wyjdzie spora ilość, wystarczająca na rodzinny obiad. Jego jedyną wadą jest to, że za sprawą śmietanowego sosu jest jest ciężki i kaloryczny... Ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć. Polecam!




Makaron tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Składniki:
makaron tagliatelle
filet z piersi kurczaka
opakowanie szpinaku typu baby
250g pieczarek
garść suszonych pomidorów
kubek słodkiej śmietany (najlepiej 36%, dzięki niej sos ma zwartą konsystencję)
pół opakowania kremowego serka topionego
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz
parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy. Szpinak myjemy, wrzucamy na patelnię, dodajemy starty czosnek, solimy. Pieczarki kroimy w talarki, smażymy. Następnie wszystko razem wrzucamy na patelnię, dodajemy pokrojone kawałki suszonych pomidorów. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek topiony, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli sos jest za rzadki gotujemy chwilę do jego odparowania. Po nałożeniu makaronu i sosu na talerz danie posypujemy startym twardym serem. Polecam go nie pomijać,bo naprawdę wzbogaca smak. 

1 komentarz: